Door op 2 oktober 2014

Teylingen duurzaam in 2030

Begin 2014 is de door de Stichting Duurzame Samenleving ontwikkelde Gemeentelijke Duurzaamheidsindex – GDI-2014 – gepresenteerd. Deze index, beschikbaar voor alle ruim 400 gemeenten in Nederland, meet hoe duurzaam elke gemeente is aan de hand van 24 indicatoren. Elke twee jaar wordt een nieuwe versie van de GDI gepresenteerd.

Recentelijk hebben ze enkele verbeteringen doorgevoerd. Voor Teylingen een mooi meetinstrument om te gebruiken om te kijken hoe duurzaam we zijn. De 24 indicatoren geven aan dat duurzaamheid niet alleen wordt bepaald door bijvoorbeeld CO2-uitstoot of energiebesparing. De indicatoren zijn in te delen in drie groepen:

  • Mens en Maatschappij
  • Milieu, Natuur en Grondstof en Kringloop
  • Economie

Schermafbeelding 2014-09-30 om 19.42.26In de laatste groep staat Teylingen in de top 10 van alle gemeenten. Op het gebied van Milieu, Natuur, Grondstof en kringloop kan Teylingen nog grote stappen maken. Zo scoren we zeer laag als het gaat over de biologische kwaliteit oppervlaktewater (1,2 van de 10 punten) en hernieuwbare energie (1 van de 10 punten). Hernieuwbare energie is schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het milieu niet schaadt. Voorbeelden zijn windenergie, zonne-energie, biomassa, waterkracht en geothermische energie (winnen van warmte uit de aardbodem).

Schermafbeelding 2014-09-30 om 20.10.35

Natuurlijk is niet elke indicator makkelijk te beïnvloeden en is het deels geografisch bepaald. Op sommige punten kan Teylingen zelfstandig grote stappen maken. Kijk gewoon eens bij de gemeenten die hoog scoren.

Voor meer info kun je kijken op www.gdindex.nl