Minder afval bij evenementen

Door Paul Witteman op 13 december 2019

De PvdA heeft een motie ingediend om de afvalberg na evenementen in Teylingen kleiner te maken. Weg met de wegwerpbekers. Deze motie krijgt de steun van alle fracties. Het college kan aan de slag om draagvlak te zoeken bij organisatoren en afspraken te maken. Bij voorkeur voor 1 mei 2020.

Op een evenement zijn plastic bekertjes een grote afvalstroom. Deze afvalstroom moet worden verwerkt en is belastend voor het milieu, onder andere door zwerfafval. Door gebruik te maken van harde bekers met statiegeld brengen bezoekers de bekers terug naar de bar of een ander inzamelpunt. Hierdoor kunnen bekers worden hergebruikt en ontstaat er minder zwerfafval op het terrein. Als bezoekers een drankje kopen, betalen zij hiervoor bijvoorbeeld 1 euro/bon extra en bij het inleveren van de beker krijgen zij het geld weer terug.

Harde bekers hebben een aantal bijkomende voordelen:
– het drinkt comfortabeler, je biertje smaakt net iets lekkerder
– kan hergebruikt worden tijdens verschillende evenementen
– kan voorzien worden van reclame van een sponsor, alles beter dan een onooglijke reclamepaal naast de A44
– kan een ‘festivalcollectors-item’ worden

Helaas heeft het ook een nadeel. De bekers moeten tussendoor omgespoeld moeten worden. Dit kost meer water en tijd van personeel.

Klik hier voor de motie: Motie minder afval bij evenementen

Paul Witteman

Paul Witteman

Mijn naam is Paul Witteman, 53 jaar en woon samen met mijn vrouw en drie kinderen in Sassenheim. Als zelfstandig consultant ben ik werkzaam op het gebied van business intelligence en data analyse. Ik sta op de lijst van de PvdA omdat ik vind dat het (nog) beter kan in Teylingen. Onder andere door beter

Meer over Paul Witteman