Open brief aan Tweede Kamerfractie over bezorgdheid landelijke ontwikkelingen

26 februari 2024

 

Aan de Tweede Kamerfractie GroenLinks-Partij van de Arbeid

 

Beste partijgenoten,

Na de verkiezingen van 22 november jongstleden hebben we met bezorgdheid de opkomst van de PVV en haar verontrustende overwinning waargenomen. Als PvdA-afdeling Teylingen hebben we begrip getoond voor de voorzichtige benadering tijdens de verkennings- en informatierondes die daarop volgden. Echter, recente ontwikkelingen dwingen ons om een actievere houding aan te nemen.

Het is ons opgevallen dat er nu, voor de tweede keer, een prominente figuur van de PvdA betrokken lijkt te zijn bij pogingen tot regeringsvorming waarin de PVV een centrale rol zou kunnen spelen. Deze gang van zaken baart ons ernstige zorgen. Het is niet alleen verontrustend voor grote delen van de bevolking, maar het plaatst ook de PvdA in een kwetsbare positie. Mochten zaken misgaan, dan zal (extreem)rechts weer de PvdA beschuldigen, terwijl juist de formerende partijen deze situatie hebben gecreëerd door niet de moed te hebben om de problemen aan te pakken die zijzelf hebben laten ontstaan.

Als PvdA-afdeling delen wij uw standpunt dat de PVV een partij is die consistent antidemocratisch handelt en standpunten inneemt die niet alleen de rechtsstaat ondermijnen, maar ook onze fundamentele politieke overtuigingen bedreigen. De steun van de PVV aan Poetin en haar pleidooi voor een vertrek uit de Europese Unie zijn daar slechts twee voorbeelden van.

Recente gebeurtenissen in Europa en daarbuiten hebben ons laten zien hoe kostbaar het is om onze democratische rechtsorde te beschermen. Van de rechts-populistische afbraak van de rechtsstaat in Polen tot het oprukkende neofascisme in Duitsland, en van de dood van Aleksej Navalny tot de oorlog in Oekraïne, het is duidelijk dat het tijd is voor progressief Nederland om positie te kiezen en onze democratische waarden actief te verdedigen.

Hoewel internationale politiek misschien niet onze primaire focus is als lokale afdeling, dwingen de huidige ontwikkelingen ons om dit onderwerp serieus te nemen. Daarom roepen wij u op om, samen met GroenLinks, de verdediging van onze democratische rechtsorde tot politieke prioriteit te maken en actief uit te dragen. Tevens vragen wij u om op nationaal niveau actief te streven naar een regeringsvorming zonder de PVV. “Wij zijn niet aan zet” kan voor dat streven niet volstaan. Heel progressief Nederland (en Europa) is aan zet!

Wij vertrouwen erop dat u deze boodschap serieus zult nemen en dat u zich zult inzetten voor een Nederland waarin onze democratische waarden worden gewaarborgd en extremistische krachten geen kans krijgen om onze samenleving te ondermijnen.

Met vriendelijke groet,
Gerrit van der Meer
Voorzitter PvdA-afdeling Teylingen