Door Paul Witteman op 11 april 2023

Teylingen moet meewerken aan opvang vluchtelingen

In de raadsvergadering deze maand (april ’23) wordt het voorstel besproken om als regio samen te werken en onze verantwoordelijkheid te nemen door extra vluchtelingen op te vangen. De PvdA heeft hierbij een duidelijk standpunt ingenomen. Lees hieronder:

Vorig jaar kwamen meer dan 46.000 vluchtelingen naar Nederland. Mensen die gedwongen hun land moesten ontvluchten vanwege de dreiging voor hun leven of vrijheid. Door gewapende conflicten, oorlogen, etnische of religieuze geschillen, of schendingen van mensenrechten door de overheden van hun land van herkomst. Mensen uit landen als Syrië, Somalië, Afghanistan, Jemen of Irak. Helaas is ons land er niet in geslaagd om deze mensen adequaat op te vangen. Onvoldoende opvangplaatsen en gebrekkige coördinatie tussen overheidsinstanties en hulporganisaties hebben geleid tot overbevolkte opvangcentra, slechte levensomstandigheden en ontoereikende toegang tot voedsel, water en medische zorg. Fysiek en mentaal lijden is het gevolg.

Het beleid, zowel op landelijk als lokaal niveau, heeft gefaald. Er zijn nog steeds veel gemeenten die hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen, waardoor statushouders nog steeds vastzitten in asielopvangcentra.

Maar wij als regio Holland Rijnland willen een ander voorbeeld stellen. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en vooruitlopen op een mogelijke spreidingswet. Als gemeenten willen we nadenken over hoe we vluchtelingen kunnen opvangen, zowel op het gebied van huisvesting als begeleiding, op basis van enkele procesafspraken. Als regio, omdat de uitdagingen te groot kunnen zijn voor een individuele gemeente. Net zoals we dat doen op het gebied van mobiliteit, jeugdzorg of wonen.

Het is voor ons onbegrijpelijk dat een buurgemeente als Noordwijk niet wil meewerken aan een regionale oplossing. Ze lijken niets te willen weten van de opvang van vluchtelingen. Daarnaast hebben ze zelfs gedreigd uit de regionale woonruimteverdeling te stappen. Misschien moeten we Noordwijk nogmaals uitleggen dat regionale samenwerking betekent dat we zowel de lusten als de lasten delen.

Laten we vooruitkijken, laten we samenwerken en laten we actie ondernemen. Laten we een voorbeeld stellen als een beschaafde gemeente die haar verantwoordelijkheid neemt. Net zoals we dat eerder hebben gedaan met de Jongens achter de brandweerkazerne. Laten we ons niet beperken door wat als-vragen of doemdenken, maar laten we ons richten op wat we wél kunnen doen.

Laten we niet alleen omkijken naar onze directe buren, maar naar alle mensen die het moeilijk hebben en niet het geluk hebben gehad om in Nederland geboren te worden. Laten we onze solidariteit tonen, onze medemenselijkheid laten zien en ons hart openstellen voor degenen die gedwongen zijn hun land te ontvluchten vanwege dreiging voor hun leven of vrijheid.

Als PvdA willen we graag ons positieve standpunt uiten over het voorstel dat voor ons ligt. Een voorstel dat ons de mogelijkheid biedt om samen met andere gemeenten in de regio op zoek te gaan naar oplossingen. Oplossingen die niet alleen de vluchtelingen helpen, maar ook aanvullende tijdelijke huisvesting kan bieden aan lokale doelgroepen. Wat zou dat prachtig zijn! Als PvdA hopen we op een succesvol resultaat, zodat we als regio gezamenlijk onze verantwoordelijkheid kunnen nemen. Een resultaat in de vorm van een concreet voorstel over hoe we vluchtelingen kunnen opvangen binnen onze gemeente en in de omliggende gemeenten. Een voorstel dat we vervolgens weer terug laten komen in onze gemeenteraad, zodat we uiteindelijk een definitief besluit kunnen nemen.

Laten we onze verantwoordelijkheid nemen, samenwerken met de regio en een positief verschil maken in het leven van anderen.