26 april 2022

Hoe gaat Nieuw Boekhorst er straks uitzien?

Teylingen staat, net als veel andere gemeente, voor de grote uitdaging de komende jaren veel woningen te realiseren. Hiervoor liggen veel plannen. Het ene plan gaat snel, het andere plan duurt wat langer. Een plan dat voortvarend wordt aangepakt is Nieuw Boekhorst. Ooit begonnen met een plan van 300 woningen en nu een plan van ruim 1100 woningen. Nu ligt er de globale gebiedsvisie. Een eerste concrete invulling van dit plan.

De invulling wordt gemaakt in overleg en in onderhandeling met de huidige eigenaren van de grond, ontwikkelaars en investeerders. Basis voor de onderhandelingen zijn onder andere het in 2020 vastgestelde woonprogramma in Teylingen. Dit is gebaseerd op de behoefte aan woningen.  De grootste vraag hierbij is naar woningen voor starters zowel huur als koop en voor senioren. In het woonprogramma hebben we daarom ook een percentage van 30% sociale huur en 35% betaalbare koopwoningen tot NHG grens en middenhuur tot € 1.100.

Nieuw Boekhorst moet dus helpen om de druk op de woningmarkt voor starters, jongeren en ouderen te verkleinen. Kort gezegd: voldoende en de juiste woningen.

De PvdA Teylingen is teleurgesteld in de gebiedsvisie die er nu ligt. Wat er nu uit is gekomen is geheel niet in lijn met de afspraken. De norm 30% sociale huur wordt 25% waardoor onze wachtlijsten verder gaan oplopen. En het percentage van 35% betaalbare koop en huurwoningen wordt 25%. Bijna 1/3 lager dan we hebben afgesproken. Hiermee laten we vooral de jongeren en startende gezinnen in de kou staan. Ook de doorstroming vanuit de sociale huur zal hiermee worden gestopt. Het vereveningsfonds, waarin een ontwikkelaar geld moet storten als ze onvoldoende sociale huurwoningen bouwen, zal straks overlopen van het geld.

Deze gebiedsvisie wordt nu gepresenteerd als de enige keuze voor Teylingen.  Ook in presentaties aan de inwoners wordt dit gepresenteerd alsof we niet anders kunnen. Hier hebben we grote bezwaren tegen. In een project als dit zijn er veel knoppen waar je aan kunt draaien. Je kunt uitgaan van een lagere parkeernorm of kijken of de rijksoverheid of de provincie bij kan dragen met gelden uit de woningbouwimpuls. Dit kan een steun zijn om meer sociale huur en betaalbare koopwoningen te bouwen.

De gebiedsvisie die er ligt is van de marktpartijen, niet van ons als gemeente. De verontwaardiging als straks woningen worden verkocht horen we nu al. Deze visie gaan realiseren is niet in het belang van onze inwoners, wachtlijsten gaan oplopen en worden steeds meer een gemeente voor inwoners met een goed gevulde portemonnee. Deze visie leidt tot een groter tekort aan woningen voor jongeren, starters of senioren. De keuze die nu zijn gemaakt zijn de makkelijke keuzes.

Gooien we nu al onze verkiezingsbeloftes bij het oud vuil of willen we ons echt inzetten voor woningbehoefte voor onze inwoners. Wij kiezen voor het laatste! We willen graag tegen jongeren en starters vertellen dat zij ook een eerlijke kans heeft op een woning en niet gedwongen de komende tien jaar nog thuis moet blijven wonen.

Gelukkig stonden we niet alleen met ons commentaar. Dit wordt breed gedeeld. Uitgezonderd de VVD. Zij vinden een parkeerplaats voor de tweede auto belangrijker dan een woning voor een jongere of starter. En Nieuw Boekhorst mag Teylingen geen geld kosten. Bij een woningbouwproject in het centrum van Sassenheim mag met gemeenschapsgeld wel een parkeergarage van ruim 4 miljoen euro worden gerealiseerd maar geld voor een eerlijke kans voor iedereen op een woning in Nieuw Boekhorst is niet bespreekbaar. Op deze manier wordt Teylingen een gemeente voor mensen met een dikke portemonnee. Dit is niet onze keus!

Het college gaat zich bezinnen en hopelijk krijgen we een alternatief dat wel bijdraagt aan het oplossen van de problemen op de woningmarkt.

Link naar de stukken