28 juni 2022

GroenLinks en de PvdA gaan deelnemen aan nieuw college in Teylingen

De vijf onderhandelende partijen in Teylingen, VVD, CDA, Trilokaal, GroenLinks en PvdA, hebben overeenstemming bereikt over coalitieafspraken voor de raadsperiode 2022-2026. Deze nadere afspraken hebben betrekking op een aantal onderwerpen die voor de onderhandelende partijen van belang zijn. Het raadsprogramma “Samen maken we Teylingen” blijft voor de coalitiepartijen het uitgangspunt in de raad de komende jaren.

Al voor de verkiezingen hebben verschillende partijen de wens uitgesproken voor een opener en transparantere bestuurscultuur. Hierbij is de afspraak gemaakt te streven naar een raadsprogramma. Een raadsprogramma dat de ruimte en richting geeft aan het meer betrekken van inwoners, organisaties en ondernemers bij de te nemen beslissingen binnen Teylingen.

Afgelopen maanden hebben we dit proces doorlopen. Eerst met alle partijen rond de tafel gezeten. Dit heeft geleid tot het Raadsprogramma “Samen maken we Teylingen”. De PvdA fractie ziet dit programma als een opdracht aan het nieuw te vormen college. Helaas is dit voor enkele partijen nog een stap te ver en is afgesproken dat tijdens de formatie nadere afspraken konden worden gemaakt tussen de coalitiepartijen.

Het formatieproces zijn we samen met GL ingegaan met de afspraak alleen samen deel te nemen aan een toekomstig college. Eind mei zijn we begonnen met een tweetal gesprekken met de formateurs. Na gesprekken met alle partijen hebben de formateurs een advies neergelegd bij de raad. Een van de opties: een college met de VVD, CDA, Trilokaal en GL/PvdA.

In het eerste gesprek, met de beoogde coalitie, hebben we ons terughoudend opgesteld. Onze eerste voorkeur was immers een progressievere combinatie. In de gesprekken stonden de andere partij wel open voor onze inhoudelijke voorwaarden. Zomaar deelnemen was voor ons als GL/PvdA geen optie. Afgelopen vier jaar hebben we immers wel iets aan te merken gehad op het beleid. Zowel inhoudelijk als qua daadkracht. Deelnemen aan een nieuw college betekent wel dat er iets tegenover moet staan. Dit is gelukt. Op voor ons belangrijke onderwerpen als armoede, woningbouw en duurzaamheid hebben we elkaar goed kunnen vinden.

Een van de doelen is ook om de bestuurscultuur te veranderen. We zijn daarom zeer tevreden met het raadsprogramma en de beperkte coalitieafspraken. Dit betekent dat over veel onderwerpen of een raadsbrede richting is meegegeven of geen afspraken zijn gemaakt. Dit vraagt extra inspanning van het nieuwe college en de raad om hiermee aan de slag te gaan. De wethouders en raadsleden moeten open staan voor de meningen of visies van inwoners, organisaties, ondernemers en de kennis van ambtenaren. Dit betekent luisteren, ingewikkelde zaken begrijpelijk uitleggen en zorgen voor draagvlak van voorstellen.

De PvdA fractie is verheugd met het behaalde resultaat. Niet alleen over de inhoud van de afspraken maar ook over de onderwerpen die open blijven voor initiatieven. We zullen het nieuwe college kritisch blijven volgen waarbij het raadsprogramma en de coalitieafspraken de basis zijn. Vanuit GL en de PvdA zal Elsbeth Koek als wethouder deelnemen aan het nieuwe college dat op 7 juli wordt geïnstalleerd. In de periode van 2012 – 2018 was Elsbeth fractievoorzitter van de PvdA in Teylingen. Op dit moment is ze directeur bij een organisatie voor jeugd & opvoedhulp en jeugd-GGZ.

Het college is nu aan zet voor de volgende stappen. In het eerste collegeoverleg wordt de portefeuilleverdeling vastgesteld. Tijdens de formatie is hier ook over gesproken. De portefeuille van Elsbeth bevat hierbij o.a. werk en inkomen, armoedebeleid, jeugd- en jongerenbeleid, onderwijs en kunst en cultuur. Daarna zal door het college het uitvoeringsprogramma voor de komende jaren worden opgesteld. Hierin zal ook worden getoetst op de beschikbare ambtelijke capaciteit en financiële middelen.