Verhoging afvalstoffenheffing. Het kan ook anders.

5 oktober 2022

Afgelopen week heeft de gemeenteraad besloten de heffing voor de afvalstoffen 2023 voor inwoners flink te verhogen. Waarom? De totale kosten voor inzamelen en verwerken worden geschat op 6 miljoen euro voor het komende jaar. Hier staan opbrengsten, betaald door alle inwoners, tegenover van 4,2 miljoen op basis van de huidige tarieven. Als er niets wordt gedaan ontstaat er dus een tekort van 1,8 miljoen. Er is nu besloten dat de tarieven omhoog moeten om dit tekort te laten verdwijnen. De afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishouden stijgt van € 252,72 naar € 277,38 en voor meerpersoonshuishouden stijgt het tarief van € 252,72 naar € 400,80.

De PvdA fractie heeft hier grote moeite mee. Om verschillende redenen.

In deze tijd waarbij inwoners worden geconfronteerd met flinke stijgingen van energiekosten, dagelijkse boodschappen en ander noodzakelijke uitgaven. Een gezin dat eerder elke maand honderden euro’s kon sparen, komt nu elke maand geld tekort. Een stijging betekent voor sommige inwoners een (verdere) duw in of naar armoede. Er bestaat wel de mogelijk voor kwijtschelding als je minder dan 100% van de bijstandsnorm (klik hier voor de bedragen voor 2022) hebt. Armoede komt tegenwoordig helaas ook veel voor bij een groep inwoners die meer dan deze 100% van de bijstandsnorm hebben of verdienen. Daarom zien wij een verhoging nu niet zitten.

De hogere kosten zijn mede een gevolg van het feit dat we per inwoner in Teylingen teveel kilo’s restafval hebben. Vorig jaar was dit 128 kilo per inwoner. Het streven is 30 kilogram restafval per inwoner in 2025. Wij zijn dus niet op de goede weg en daarom zijn de kosten gestegen. Restafval kost veel geld om te verwerken. De PvdA vindt dat we ons beter kunnen inzetten om de kilo’s restafval naar beneden te krijgen. Effectievere communicatie naar de inwoners en zorgen dat iedereen meedoet in het scheiden van ons afval. Hoe eerder, hoe beter. Hoe minder kilo’s restafval, hoe lager de kosten en de heffing voor de inwoners kan minder hoog worden. Door de verhoging nu door te voeren moeten de inwoner betalen voor falend beleid. Dus liever nu de hogere kosten uit het gemeentelijke spaarpot en zorgen dat het beleid gaat werken.