7 januari 2015

College van B&W laat Teylingse detailhandel visieloos in de kou staan

PvdA Teylingen tegen de komst van een pick-up-point bij A44

De PvdA Teylingen heeft met grote verbazing kennisgenomen van het collegebesluit dat het vestigen van een pick-up-point nabij de A44 niet in strijd zou zijn met de detailhandelsvisie in Teylingen. De redenering van het college van B&W dat een pick-up-point geen winkelcentrum is en daarom niet in strijd is met de detailhandelsvisie, raakt kant nog wal. Het pick-up-point zal een bijzonder groot scala aan food en non-food producten verkopen en gaat dus direct de concurrentie aan met de detailhandel in Teylingen. Handelen in strijd met de detailhandelsvisie lijkt voor dit college eerder regel dan uitzondering, eerst rondom de Intratuin en nu met het pick-up-point. De PvdA fractie zal echter tegen de benodigde wijziging van het bestemmingsplan stemmen.      

Volgens het collegeakkoord 2014-2018 wil de gemeente lokale ondernemers stimuleren nieuwe lokale activiteiten te ontplooien die in de dorpskernen plaats moeten vinden. Nu draagt het college de detailhandelsvisie ten grave door een multinational toestemming te verlenen om buiten de dorpskernen de concurrentie aan te gaan met kleine lokale ondernemingen, die natuurlijk geen schijn van kans maken tegen de miljoenen van een dergelijke partij. De gemeente kan veel beter lokale pick-up-points stimuleren, zoals het initiatief van de lokale Albert Heijn in Warmond.

De PvdA Teylingen roept de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) op om samen tegen het besluit van B&W in actie te komen. De Ondernemers in Teylingen zijn niet geconsulteerd rondom het pick-up-point, hetgeen in strijd is met de gedachte achter de detailhandelsvisie. De PvdA raadsleden hebben inmiddels diverse Teylingse ondernemers gesproken die zich zorgen maken over de komst van het pick-up-point en de verdere achteruitgang van de dorpskernen die daarmee gepaard gaat. We moeten investeren in de dorpskernen in plaats van ze verder te ontdoen van klanten.