Teylingen Duurzaam

Terug naar verkiezingsprogramma

Een duurzame koers is noodzaak. Eerder heeft de door de PvdA ingediende motie “Teylingen duurzaam in 2030” unaniem steun gekregen. We spreken dan over 2017! In de tussentijd hebben we nauwelijks voortgang gemaakt maar verzanden we in onderzoeken, oeverloze debatten maar acties, ho maar. In de komende jaren zetten we in onze gemeente alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed als mogelijk op te vangen. Een Teylingen met minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen, betaalbare energielasten en meer duurzame werkgelegenheid. Circulaire economie en biodiversiteit zijn dan ook naast een absolute noodzaak, ook een prachtig en wenkend perspectief.  Het creëert werkgelegenheid en het geeft onze kinderen een mooiere schonere wereld met betere luchtkwaliteit, minder gif en minder verspilling. Wij moeten hier heel hard mee aan de slag. Want Teylingen loopt, bijvoorbeeld in het opwekken van hernieuwbare energie binnen de gemeente, erg achter.

We willen bij de energietransitie koste wat kost voorkomen dat de ongelijkheid en tweedeling hierdoor vergroot.  Dat huishoudens met hoge inkomens hun huis met subsidies kunnen verduurzamen, terwijl gezinnen met lage inkomens in hun woning met hoge energielasten achterblijven.

De gemeente kan en moet het goede voorbeeld geven.

Onze keuzes:

  • Teylingen levert binnen Holland Rijnland een evenredige bijdrage aan hernieuwbare energie. Op dit moment kunnen we geen alternatieven uitsluiten. Of windturbines of zonneweiden realistisch zijn, is volgens de PvdA afhankelijk of er voldaan kan worden aan wettelijke eisen en voorwaarden om overlast te voorkomen.
  • We zorgen er voor dat Teylingen onder voorwaarden daken van publieke gebouwen beschikbaar stelt aan particulieren die zonnepanelen en/of zonnecollectoren willen.
  • We stimuleren om versneld alle huizen in Teylingen goed te isoleren. We kiezen ervoor om te beginnen bij de woningen van de woningcorporatie. Indien nodig kan de gemeente hierbij financieel ondersteunen.
  • We zijn voorstander voor een subsidie voor de omruil van energie slurpend witgoed voor inwoners met inkomen tot 130% van het sociaal minimum.
  • We kiezen ervoor om onze wijken te vergroenen, investeren in de aanleg van plantsoenen en bomen en we maken door het verlagen van de parkeernormen meer ruimte voor het groen.
  • In het bestek van bouwprojecten in Teylingen nemen we eisen op over het klimaatbestendig maken van het betreffende gebied, ook voor lopende projecten. Hiermee streven we op een proactieve manier aan het klimaatbestendig maken van Teylingen.
  • Ruim 50 % van de afgedankte kleding/textiel komt landelijk terecht in het restafval. Dat zal ook in Teylingen zo zijn. Toch is alleen sterk vervuilde kleding/textiel niet recyclebaar. De gemeente gaat een publieksactie voeren om het aandeel textiel in het restafval aanmerkelijk te verlagen.
  • Glyfosaat is het middel dat gebruikt wordt in bestrijdingsmiddelen, onder andere in het bekende RoundUp. Het is een middel om onkruid te bestrijden, maar boeren gebruiken het bijvoorbeeld ook om groen op akkers te laten verdwijnen. Dan hoef je ze namelijk niet om te ploegen. Recent werd bekend dat het een duidelijke rol heeft in het ontstaan van de ziekte van Parkinson die onder boeren vaker voorkomt. Gevaarlijk spul dus. Teylingen moet onderzoeken welke acties de gemeente zelf kan ondernemen om de het gebruik van glyfosaat te stoppen, naast een verbod op het gebruik op gemeentegrond.
  • Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van stikstof te verminderen, komen er binnen de bebouwde kom van de dorpen uiterlijk 2030 uitstootvrije zones met een verbod voor oude dieselauto’s (vrachtauto‘s, busjes en personenauto’s) en landbouwvoertuigen.
  • De gemeente Teylingen certificeert zich voor de CO2 prestatieladder.
  • Bij het aanbesteden van projecten eisen we, waar enigszins realistisch, dat de inschrijvers CO2 prestatieladder gecertificeerd zijn.
  • We maken ons om binnen HLT  sterk om via IMVO (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) in te kopen.
  • Teylingen blijft Fairtrade gemeente.
  • We stimuleren de fiets als vervoermiddel voor bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties b.v. door publieksacties en het actief communiceren over bestaande rijkssubsidies.
  • We stimuleren de realisatie van meer openbare laadpalen voor auto’s waarbij gebruikt wordt gemaakt van hernieuwbare energie.

 

Stem PvdA

Kies voor een duidelijk programma,
een ambitieus team en een eerlijker Teylingen.