Betaalbaar wonen

Terug naar verkiezingsprogramma

Afgelopen jaren is het tekort aan betaalbare woningen groter geworden. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is lang en een betaalbare koopwoning voor de lage en middeninkomens is moeilijk te vinden. Toch is er afgelopen jaren veel gebouwd in Teylingen. Deze woningen zijn echter voor mensen met een gewoon inkomen niet te betalen. Waarom? Er worden heel simpel te veel woningen voor hoge inkomens gebouwd. Met bouwen, bouwen, bouwen alleen komt het einde aan deze wooncrisis niet in zicht. Wanneer we de markt niet beteugelen en de winst voor projectontwikkelaars boven het algemeen belang van voldoende betaalbare en fatsoenlijke woningen voor iedereen blijven stellen, zal het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen alleen maar toenemen. Dat is nu de optelsom na 25 jaar alles aan de heilige markt overlaten zoals onze liberale collega’s dat zo graag zien.

Alleen als we de regie terugpakken, met maatschappelijke verantwoordelijke projectontwikkelaars samenwerken en de volkshuisvesting in ere herstellen, kunnen we ervoor zorgen dat er in Teylingen voldoende betaalbare woningen gebouwd worden.

Op initiatief van de PvdA zijn uitgangspunten opgesteld om bij nieuwe projecten voor minimaal 30% sociale huurwoningen en minimaal 35% betaalbare koopwoningen te realiseren. De PvdA zal zich hier sterk voor blijven maken de komende jaren. Daarnaast kijken we verder dan alleen de prijs maar zorgen we ook voor de juiste en passende voorzieningen voor iedereen. Dit bevordert dat starters in Teylingen kunnen blijven en senioren kunnen doorstromen naar een betaalbare seniorenwoning.

Bouwgrond in Teylingen is schaars. Binnen Voorhout en Sassenheim zijn nog stukken grond beschikbaar. Deze stukken grond, bijvoorbeeld bij het Station Voorhout en het gebied Langeveld in Sassenheim, worden als het aan ons ligt met voorrang ontwikkeld. Het is niet fatsoenlijk on deze tijd van woningnood om hier niets mee te doen. Grond zal ook gezocht moeten worden buiten de kernen. Het behoud van bollengrond is hierbij niet meer heilig en ook niet duurzaam.

Onze keuzes:

  • In onze bestemmingsplannen en de omgevingsvisie houden we vast aan de in de woonvisie vastgelegde verdeling van minimaal 30% sociale huurwoningen en 35% middeldure huurwoningen (huur < 1.000 euro) en betaalbare koopwoningen (tot 325.000 euro[1]).
  • Met actief grondbeleid stimuleren we de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen en voorkomen we dat grond in handen valt van speculerende beleggers en projectontwikkelaars.
  • In Voorhout wordt de ruimte aan de Eikenhorstlaan niet gebruikt voor 60 villa-woningen maar wordt een wijk gerealiseerd met betaalbare woningen, in overeenstemming met de woonvisie van Teylingen.
  • We vinden het ongelofelijk dat er in Sassenheim op de locatie Langeveld na 12 jaar nog geen huis is gebouwd of plan is gemaakt. Dit project moet met voorrang worden opgepakt waarbij de gehele locatie wordt gebruikt voor woningbouw.
  • We stimuleren dat marktpartijen tot sociale keuzes komen. Daarvoor zetten we lokale instrumenten als bestemmingsplannen, de structuurvisie (omgevingsvisie), woonvisie, vereveningsfonds en de huisvestingsverordening in. Zo stellen we voorwaarden aan wat en voor wie in onze gemeente wordt gebouwd en zorgen we voor samenwerking tussen alle betrokken partijen.
  • We hanteren het instrument van ‘de doelgroepenverordening’. Hiermee leggen we vast hoelang de sociale en middeldure huurwoningen op die manier behouden blijven als sociale en middel dure huurwoningen. Wij stellen deze instandhoudingstermijn op minimaal 25 jaar, zodat deze woningen voor langere tijd betaalbaar blijven.
  • Om speculatie met woningen tegen te gaan voeren we bij nieuwbouwwoningen een anti-speculatiebeding van 10 jaar in.
  • In de doelgroepenverordening leggen we ook vast voor welke inkomensgroepen de betaalbare koopwoningen bedoeld zijn. Zo voorkomen we dat hoge inkomens de woningen kopen en de starters en middeninkomens alsnog geen woning kunnen kopen.
  • In onze doelgroepenverordening/huisvestingsverordening geven we agenten, verplegers en leraren voorrang bij de toewijzing van sociale- en middeldure huur-, en betaalbare koopwoningen. Daarmee vergroten we de sociale samenhang en leefbaarheid in de buurt.
  • Om speculatie met woningen te voorkomen voeren we in onze gemeente een zelfbewoningsplicht in. Hiermee voorkomen we dat koopwoningen worden verhuurd of worden doorverkocht voor de maximale winst.
  • We bevorderen het in eigen hand nemen van inwoners van de woon- en leefsituatie. Bijvoorbeeld door mee te werken aan het ontstaan van wooncoöperaties in Teylingen. Dit kan door grond hiervoor beschikbaar te maken of door het instellen van een leenfonds. Een wooncoöperatie is een woonbedrijf van de bewoners zelf. Zij zijn de gezamenlijke eigenaar van de coöperatie; binnen die coöperatie kopen of huren zij hun woning, en ze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer van hun woning en woonomgeving.
  • Parkeernormen zijn niet heilig. Om de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden zijn lagere parkeernormen mogelijk. We zorgen dan wel voor een goede aansluiting op het openbaar vervoer en de aanleg van fietspaden.
  • We bevorderen de herbestemming van lege winkel- en kantoorpanden tot woningen.
  • Arbeidsmigranten worden vaak tegen enorme huren in erbarmelijke omstandigheden gehuisvest, terwijl werkgevers en uitzendbureaus enorme winsten opstrijken. In Teylingen zorgen we ervoor dat dit misbruik niet gebeurt, maken we met werkgevers en uitzendbureaus bindende afspraken over fatsoenlijke huisvesting en gaan we waar nodig over tot strikte handhaving en bestraffen we malafide verhuurders.

[1] Hiervoor hanteren we het bedrag dat geldt voor de Nationale Hypotheek Garantie.

 

Stem PvdA

Kies voor een duidelijk programma,
een ambitieus team en een eerlijker Teylingen.