Woningnood in Teylingen: Een urgent probleem voor jong en oud

Door Paul Witteman op 11 september 2024

De woningnood in Teylingen is een groeiend probleem, en helaas vormt onze gemeente geen uitzondering. Voor mensen met veel financiële middelen is het relatief eenvoudig om een woning te kopen, maar voor de meeste inwoners, die niet over een “flinke zak geld” beschikken, is het vinden van een betaalbare woning – of het nu koop of huur betreft – een grote uitdaging.

Voor GroenLinks en de PvdA is dit een belangrijk thema en een van de belangrijkste redenen om deel te nemen aan het huidige college. Beide partijen willen de woningnood verkleinen door meer betaalbare woningen te realiseren, zowel in de sociale huursector als in het middensegment. Vooral het tekort aan woningen in het middensegment is de afgelopen jaren schrijnend gebleken.

Tekort in het Middensegment

In projecten zoals Nieuw Boekhorst hebben we de door onszelf gestelde norm voor het bouwen van woningen in het middensegment bij lange na niet gehaald. Dit kwam door de financiële haalbaarheid van het project als geheel. Dit tekort aan nieuwe huur- en koopwoningen in het middensegment heeft verregaande gevolgen voor verschillende groepen binnen de samenleving:

Scheefwoners in sociale huurwoningen kunnen geen volgende stap maken naar een woning in het middensegment. Hoewel ze bereid zijn meer te betalen, is er simpelweg geen aanbod.
Senioren kunnen hun eensgezinswoning niet inruilen voor een appartement, wat het doorstromen naar geschikte woningen belemmert.
Jongeren met een redelijk inkomen hebben moeite om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden, waardoor zij vastzitten in ongunstige woonomstandigheden of genoodzaakt zijn buiten de regio te zoeken.

Het Woonfonds: Een innovatieve oplossing

Om het probleem van woningnood aan te pakken, hebben GL en de PvdA in de coalitieafspraken een woonfonds opgenomen. Dit fonds biedt financiële middelen die kunnen worden ingezet voor diverse wooninitiatieven, zoals:

– Verduurzaming van woningen;
– Tijdelijke of innovatieve huisvesting;
– Collectieve wooninitiatieven;
– Levensloopbestendige woonvormen;
– Andere projecten gericht op het stimuleren van woningen in het middensegment.

Het fonds van 4 miljoen euro biedt een financiële steun in de rug voor initiatieven die anders moeilijk van de grond zouden komen, zoals haalbaarheidsonderzoeken en het uitwerken van innovatieve woonvormen. Uiteraard zal hierbij zorgvuldig worden getoetst om te voorkomen dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Sociale woningbouw blijft cruciaal

Naast het stimuleren van woningen in het middensegment blijft de behoefte aan sociale woningbouw groot. Hoewel het percentage sociale huurwoningen in Teylingen overeenkomt met het aantal huishoudens dat hiervoor in aanmerking komt, moeten we niet vergeten dat veel inwoners – vooral jongeren – nog op de wachtlijst staan en niet meetellen in deze cijfers. Het is daarom van groot belang dat er meer sociale woningen, specifiek voor jongeren, worden gerealiseerd.