11 mei 2020

PvdA stelt vragen over woningbouw in Sassenheim

Langeveld is stuk eigen grond van de gemeente Teylingen. Op deze locatie, gelegen naast sportpark de Rodemolenpolder, moet woningbouw plaatsvinden. De locatie Langeveld moet een voorbeeldproject worden voor duurzame woningbouw, gericht op diverse doelgroepen. Afgelopen 8 jaar is er echter geen enkele voortgang zichtbaar en het college blijft steeds maar aangeven dat de plannen worden gemaakt.

Daarom hebben we vragen gesteld.

De vragen:

In 2010 is een voorbereidingskrediet van € 145.000,- beschikbaar gesteld voor het uitwerken van het projectplan Ontwikkeling locatie Langeveld. De ontwikkeling van de locatie Langeveld moet een gerichte bijdrage leveren aan nieuwbouw van betaalbare woningen voor met name de doelgroepen starters en senioren in de huur- en koopsector, doorstroming op de woningmarkt en de toevoeging van andere woonvormen met als doel meer balans in de totale woningvoorraad aan te brengen. In 2011 en 2012 is een participatietraject gestart. Op de website http://www.langeveldsassenheim.nl/ is dit terug te vinden. Vanaf 2012 is er weinig voortgang meer te vinden. In de voortgangsrapportage ruimtelijke projecten is eveneens geen voortgang gemeld. Ook in het programma Vitaal Teylingen wordt locatie Langeveld genoemd: “De locatie Langeveld wordt een voorbeeldproject voor duurzame woningbouw, gericht op diverse doelgroepen. De voorbereiding van dit project start in 2018”

In Teylingen staan we voor een grote opgave voor de realisatie van betaalbare woningen. De locatie Langeveld moet een belangrijke bijdrage leveren. De gemeente moet actief aan de slag.

  1. Kan het college aangeven of de locatie Langeveld nog steeds in beeld is als woningbouwlocatie?
  2. Sinds 2012 heeft het college en de ambtelijke organisatie activiteiten ontplooid voor de realisatie van de locatie Langeveld. Welke activiteiten, op chronologische wijze, waren dat?
  3. Heeft het college een streefdatum voor de realisatie van woningen op deze locatie? Zo ja, wat is deze datum?
  4. Is de gemeente afgelopen 10 jaar in contact geweest met organisaties (o.a. woningcorporaties en projectontwikkelaars) welke een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van de locatie Langeveld?
  5. Zo ja, welke organisaties zijn dat, wat was de aard van de bespreking en wat was het resultaat van die bespreking?
  6. Wanneer vond de laatste bespreking plaats?
  7. Is het college ook met ons van menig dat de woningsituatie in onze gemeente vooral voor de genoemde doelgroepen (starters en senioren) nijpend is en dat een snelle voortgang van de ontwikkeling op de locatie Langeveld vereist is?
  8. Is het college het met ons eens dat de locatie Langeveld op een duurzame wijze invulling moet geven aan woningbouw voor met name starters, senioren en startende gezinnen?
  9. Is het college van mening dat het proces van ontwikkeling van locatie Langeveld traag verloopt en dat afgelopen jaren onvoldoende is gedaan om daadwerkelijk woningen te realiseren?
  10. Is het college bekend met het besluit van het provinciebestuur om de ‘Vliegende Brigade’ in te zetten om gemeenten te ondersteunen bij het versneld realiseren van de woningbouwopgave?
  11. Is het college bereid te onderzoeken om de ‘Vliegende Brigade’ in te zetten om de locatie Langeveld snel op te pakken en woningbouw te realiseren?

 

Waar ben je naar op zoek?