Geen tennisbanen maar woningen! (Update)

27 april 2021
Update 27/4/2021:
De gemeenteraad heeft besloten tot uitstel. Eerst weer een onderzoek met een stedenbouwkundige verkenning met meerdere scenario’s, met en zonder tennisbanen op de locatie Langeveld.
De PvdA Teylingen is hierop tegen. Dit onderzoek gaat er voor zorgen dat we nog langer moeten wachten voordat een eerste woning wordt opgeleverd. Dat mag wel eens na ruim 10 jaar. Vorig jaar heeft het college nog aangegeven dat in 2023 de woningbouw op Langeveld is gerealiseerd. Hierdoor kan een streep worden gezet waarmee het college wederom haar afspraken voor het ontwikkelen van deze locatie niet na komt.
—-
Afgelopen week heeft de PvdA Teylingen het voorstel van het college om twee tennisbanen te gaan realiseren op de woningbouwlocatie Langeveld als absurd bestempeld. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:
  • Woningnood; Veel jongeren, ouderen en startende gezinnen zijn op zoek naar betaalbare woonruimte. De wachtlijsten lopen op. Het past niet om 6.000 m2 bouwgrond op te offeren en hierop geen huizen te bouwen maar tennisbanen. Liever 35 betaalbare woningen dan 2 tennisbanen!
  • 1,6 miljoen euro. De aanleg van de tennisbanen (ruim 7 ton) en het mislopen van bijna 9 ton omdat er niet gebouwd kan worden. Voor een gemeente waarbij de uitgaven groter zijn dan de inkomsten is zo’n uitgave niet wenselijk.

STV is eerder uitgeplaatst om ruimte te maken voor woningbouw. Onderdeel van de uitplaatsing was een inspanningsverplichting van het college om ruimte zoeken voor het uitbreiden van het aantal tennisbanen. Dit is niet gelukt in westelijke richting. De gemeente heeft geen overeenstemming met de eigenaar bereikt. Het college stelt nu voor om te gaan bouwen aan de oostzijde, op woningbouwlocatie Langeveld.
Het is het belang van Teylingen dat we woningen realiseren op Langeveld. Door ons onvermogen lukt dat nog steeds niet. Uitstel na uitstel en de laatste stand van zaken geeft aan dat in 2023 de eerste huizen worden opgeleverd. We wachten met smart op het toegezegde actieplan. Met het nu weggeven van een deel van de locatie Langeveld wordt de positieve grondexploitatie met betaalbare woningen een grote uitdaging.
Onze voorkeur gaat uit naar variant 0, geen uitbreiding. We beseffen ons dat dit niet past bij een betrouwbare overheid maar gezien de grote impact van uitbreiding hopen we dat alle betrokkenen inzien dat uitbreiding niet haalbaar is. Met ons standpunt hebben we een afweging gemaakt tussen de (inspannings)afspraken die gemeente heeft gemaakt met STV en de behoefte aan betaalbare woningen. Voor ons is er dan maar 1 keuze mogelijk. Zeer vervelend voor STV die lang aan het lijntje is gehouden.

Waar ben je naar op zoek?