Leefbaarheid
↵ Terug naar verkiezingsprogramma
De leefbaarheid in Teylingen wordt door veel aspecten bepaald. Naast de in de vorige hoofdstukken benoemde onderwerpen geven we hieronder aan welke aspecten voor de PvdA van belang zijn.
Mobiliteit | Schiphol | Recreatie | Sport | Cultuur | Veiligheid | Economie |
|
Groen Teylingen
Onze polders aan de rand van Teylingen zijn een waardevol landschap. De Roodemolenpolder is z’n uniek gebied en een groene buffer tussen Sassenheim en Voorhout. Overheid en burgers moet samen goed zorgen voor het cultureel, natuur en historisch erfgoed van Teylingen. Daartoe behoren ook de ‘open ruimte’ tussen de kernen en de bollencultuur.
Onze keuzes:
- We kiezen voor het in stand houden van de ‘open ruimte’ van onze polders. Dit draagt bij aan behoud van natuur en biodiversiteit en daarmee aan een duurzame samenleving.
- We spannen ons in om de bollenteelt te behouden door het ontwikkelen van nieuwe toepassingen te steunen zoals ontwikkelingen rond bio based economy en allianties met kennisinstituten.
Mobiliteit
De hoeveelheid verkeer neemt toe. Dagelijks is het druk met auto’s vanuit de kust richting de A44 en de A4 en de omgekeerde route. In Teylingen hebben we hier veel last van, bijvoorbeeld langs de Leidsevaart (N444) en de van Pallandtlaan (N443 en N208). Een structuur die lang geleden is ontstaan waarbij we nu concluderen dat een provinciale weg door de bebouwde kom niet meer kan. Overlast door geluid en uitstoot maakt het steeds minder leefbaar. Een oplossing hiervoor kost veel tijd en daarom moeten we niet meer stil staan maar handelen.
Onze keuzes:
- Wij hebben hierbij een voorkeur voor een nieuwe zgn. oost-west verbinding in de Noordelijke Bollenstreek vanaf de N206 naar de N207. De gemeente Teylingen moet hierin, samen met andere gemeente, een actieve rol spelen en bij de provincie duidelijk maken dat actie noodzakelijk is.
- Binnen de bebouwde kom is, met uitzondering van enkele doorgaande wegen, het uitgangspunt dat de voetganger en fietser op de eerste plaats komen te staan. Hiermee wordt niet alleen duurzaamheid bevorderd maar ook de verkeersveiligheid verbeterd. We vinden dat hierbij een maximale snelheid van 30 km per uur hoort.
- We kiezen voor het verminderen van het verkeer van de pakketbezorgers. We kijken of het mogelijk is om innovatieve ophaalpunten in te richten, naast de bestaande afhaalpunten in de centra van onze dorpen. Hiermee willen we de bezorgers zoveel mogelijk buiten de wijken houden en behouden de inwoners de mogelijkheid op elk moment van de dag de bestelling op te halen. Veiliger voor ons, onze kinderen en ouderen en het scheelt nog eens de uitstoot van heel veel CO2, stikstof en fijnstof in onze woonwijken.
Leven onder de rook van Schiphol
Vliegverkeer heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de inwoners van Teylingen. Niet alleen door geluidsoverlast maar ook door uitstoot van stikstof en fijnstof. Voor Teylingen dreigt ook nog de toevoeging van een tweede Kaagbaan. Dit zal extra overlast betekenen voor onze regio. Op landelijke niveau moet hier nog over worden besloten en daarom kan Teylingen niet stil zitten.
Onze keuzes:
- We vinden dat Teylingen meer van zich moet laten horen om te zorgen dat de overlast niet groter wordt en bij voorkeur minder, te beginnen in de nacht. Teylingen heeft diverse meetpunten in de gemeente. Deel de uitkomsten, maak ze openbaar en laat zien waar de (geluids)normen worden overschreden.
Recreatie
In Teylingen, en dan met name in Warmond, is recreatie en bijbehorend toerisme een bron van inkomsten en drijfveer voor voorzieningen. Wij zijn voorstander van terughoudendheid bij de groei van de voorzieningen. Warmond kan met de bestaande kwaliteiten een belangrijke rol spelen op het gebied van recreatie, creativiteit en culinaire voorzieningen. Naast de faciliteiten voor watersport heeft Warmond de specifieke kwaliteiten die onder meer passen bij de grote behoefte in de Randstad aan “slow living”. We zien hoe het eiland Koudenhoorn en het Huis te Warmont in een enorme behoefte voorzien. Dit geldt ook voor de vele marktjes en expositieruimtes en kunstweek etc. Dat zijn kwaliteiten die meer moeten worden aangemoedigd.
Onze keuze:
- We kiezen bij recreatie niet voor massa, maar voor individuele kleinschalige ontspanning en ook voor stilte en natuur. Daarnaast kiezen we ook voor culinaire diversiteit variërend van een sterrenrestaurant tot een pizzeria en van een Hollandse hap tot Frans diner.
Sport
Elke week weer staan vele vrijwilligers van verenigingen voor dag en dauw op om het beoefenen van hun sport in onze gemeente mogelijk te maken. Daarmee leveren ze een onmisbare bijdrage voor het vitaal en krachtig houden van Teylingen. Wie sport en lid is van de sportclub, is vaak gezonder en heeft een breder sociaal netwerk dan iemand die geen lid is van een sportvereniging. We koesteren onze vrijwilligers en verenigingen dus en zien sport als een publieke voorziening.
Onze keuzes:
- Sporten is leuk, gezond, en vergroot de sociale samenhang. Daarom stimuleren we onze jeugd om lid te worden van een sportvereniging en bieden we ouders met een lager inkomen financiële ondersteuning, zodat alle kinderen kunnen meedoen. We stimuleren het gebruik van het Jeugdfonds Sport en Cultuur.
- Het lukt veel sportverenigingen vaak niet om voldoende vrijwilligers te vinden voor taken, zoals toezicht houden, het clubhuis bemannen en de velden onderhouden. Ondertussen zitten veel mensen ongewild thuis die dit werk misschien graag doen. Laten we kijken hoe we deze mensen bij elkaar kunnen brengen.
- We blijven inzetten op het versterken van sportverenigingen om hun maatschappelijke bijdrage zo groot mogelijk te maken. Het initiatief daarbij ligt bij de sportverenigingen, waarbij ze op ondersteuning en advies van de gemeente kunnen rekenen.
Cultuur
Waar sport ons aanzet tot bewegen, zet cultuur ons aan tot denken. Cultuur raakt, verbindt, verheft, ontspant en biedt plezier. Zonder de bibliotheek, de muziekschool, het theater en cultuureducatie is het lastig om die dromen te verwezenlijken. Voor de PvdA is het belangrijk dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en dat elke cultuuruiting van waarde is.
Onze keuzes:
- We investeren in onze culturele voorzieningen en willen deze behouden om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente te vergroten.
- Het openhouden van de bibliotheek in de kernen is van groot belang. Bibliotheken zijn laagdrempelige ontmoetings- en leerplaatsen. Dat betekent dat er in bibliotheken een bijdrage geleverd wordt aan de bestrijding van analfabetisme en laaggeletterdheid.
Veiligheid
We leven in een veilige gemeente als we naar de statistieken kijken. En toch wordt dat lang niet door iedereen zo ervaren. Een kapotte lantaarnpaal geeft een vervelend gevoel en als er ’s avonds vlak voor je deur door een groepje opgeschoten jongeren naar je wordt geschreeuwd, is dat intimiderend en voel je je onveilig in je eigen buurt. Voor ons is dat onacceptabel. Iedereen in onze gemeente heeft recht op een veilige leefomgeving.
Onze keuzes:
- We willen kansarme jongeren perspectief bieden en meteen ingrijpen als iemand dreigt te ontsporen. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom bezuinigen we niet op het buurt- en jongerenwerk en zorgen we er met een extra impuls voor dat alle kwetsbare jongeren in beeld zijn bij onze professionele buurt- en jongerenwerkers.
- Het buurt- en jongerenwerk staat in nauw contact met de gemeente, het onderwijs, de jeugdzorg en de politie. Hierbij speelt de wijkagent een belangrijke rol. De gemeente heeft een coördinerende rol. We zorgen ervoor dat we de kwetsbare jongeren niet uit het zicht verliezen.
- Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. Wie een veilig thuis heeft, zal minder snel op het verkeerde pad raken. Daarom gaan we met ouders het gesprek aan en bieden we hulp wanneer het verkeerd dreigt te gaan.We gaan door met de acties die de gemeente en politie uitvoeren om ondermijning te voorkomen. Hiermee zijn we op de goede weg.
Economie
Juist tijdens een crisis besef je wat er echt toe doet. We ondervinden wie onmisbaar werk doet, denken na over de toekomst en ervaren dat we samen sterker staan. Want als iets duidelijk is geworden in de coronacrisis, is het wel het belang van de publieke zaak. Geen veerkrachtige samenleving zonder sterke overheid. Juist lokaal!
Samenwerken is daarvoor essentieel. Alleen door samen te werken met ondernemers, onderwijsinstellingen, het UWV en de sociale partners kunnen we voorkomen, dat mensen te lang langs de kant staan, en dat mensen die al langer in de bijstand zitten blijvend en nog verder uit beeld raken. Maar daarmee zijn we er nog niet.
Onze keuzes:
- Voor ondernemers moet Teylingen een aantrekkelijke gemeente blijven. Hiervoor blijven we werken aan aantrekkelijke centra in onze drie dorpen. Hierbij maken we niet de keuze voor parkeren onder de grond maar voor een groen en aantrekkelijke winkelgebied waarbij de fietser en wandelende bezoekers de ruimte krijgt.
- We kiezen ervoor dat iedereen op korte afstand de dagelijkse boodschappen kan doen. Een supermarkt niet alleen in het centrum maar ook dicht bij de woonwijk. Hiermee blijft het voor iedereen mogelijk om zelf boodschappen te doen.